Dry-needling

Dry needling is een nieuwe behandelmethode van de fysiotherapeut. Door middel van een speciale techniek worden spieren aangeprikt en raken op die manier snel en langdurig ontspannen. Dry needling gebruikt een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald en er wordt dus geen vloeistof in de spier gespoten.

Dry Needling therapie kan worden toegepast bij alle klachten met een hoge spierspanning zoals: stijve spieren en gewrichten, RSI klachten, klachten van de nek, schouder, arm, (tennis) elleboog, onderarm en pols. Klachten van de lage rug, heup, bil -en beenspieren, krampen, uitstralende pijn patronen, hielspoor etc.

  • Direct contact met een specialist

  • Professionele begeleiding

  • Persoonlijk behandelplan

  • Geen verwijsbrief nodig

Dry-needling therapie is niet hetzelfde als acupunctuur

Bij acupunctuur worden vaak meerdere naalden in het lichaam gezet, die daar enige tijd blijven zitten en invloed hebben op de ‘energie’ in het lichaam. Dry needling gebruikt een naald, waarmee kortdurend in de spier wordt geprikt. Dry needling werkt op specifieke punten, de zogenaamde triggerpoints’ en is geen ‘energie’ behandeling.

Wat is een triggerpoint?

Een triggerpoint is een drukpijnlijke plek in een spier, die naast de lokale drukpijn, ook vaak pijn ‘op afstand’ veroorzaakt. De fysiotherapeut zoekt naar deze plaatsen, omdat ze vaak heel goed gebruikt kunnen worden bij het verhelpen van de klachten.

Hoe kunnen triggerpoints onstaan?

Acuut – bijv. door een verkeerde beweging of ongeluk.

Chronisch: door een langdurig verkeerde houding. Langdurige overbelasting aan bijv. arm, schouder en/of nek bij computergebruik (RSI,CANS). Overbelasting/blessures bij sporters. Beschadiging van weefsel zoals bij een meniscusletsel of een hernia. Langdurige afwezigheid van beweging, bijvoorbeeld door gips. Psychologische factoren zoals stress en depressie. Voetafwijkingen of verschillen in beenlengte bijvoorbeeld na een botbreuk of operatie.

Triggerpoints kunnen zich uiten in:

Pijn/stijfheid lokaal in spier en pijn ‘op afstand’ maar ook bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten en verminderde kracht in de betrokken spier of ontwijkend gedrag: je gaat ‘anders’ bewegen.

Waar richt een behandeling zich op:

De behandeling is gericht op het uitschakelen van de triggerpoints. Via het gericht aanprikken met een naaldje worden deze punten in de spier(en) ontspannen. Bij langdurige klachten zal de therapeut vaak meerdere spieren behandelen in uw arm of been, alsmede de spieren langs de wervelkolom. Het te behandelen gebied is bij langdurige klachten meestal wat groter.

Hoe voelt dry-needling therapie aan?

Het inbrengen van het naaldje voelt u bijna niet. Als het triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even kort aan. Dat geeft een soort ’kramp’ gevoel. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kunt u gemakkelijker bewegen. Vaak voelt het behandelde gedeelte wel wat vermoeid/stijf aan, maar dat is meestal van korte duur. U krijgt oefeningen en gerichte adviezen mee om de verbeterde situatie bij de te kunnen houden.

Wat kost dry-needling therapie?

Deze methode is een onderdeel van een normale fysiotherapie behandeling. Indien u aanvullend verzekerd bent, vallen ook de kosten voor Dry Needling Therapie hieronder.. Indien u een aanvullende verzekering heeft die ook alternatieve geneeswijzen vergoed, kan de behandeling ook als acupunctuur worden gedeclareerd. U heeft geen verwijsbrief van de huisarts nodig.

Maak een afspraak

Maak een afspraak via ons contactformulier of bel: 023–5291642.

    Ik heb een vraagIk wil een afspraak makenOverige